V zajetí je nezbytné snažit se maximálně napodobit jídelníček z přírody.Většina ptáků přijímá potravu rostlinného i živočišného původu.Jen po určitou část roku můžeme o některých z nich říci,že jsou hmyzožraví,nebo jenom plodožraví. Potravní nároky jednotlivých ptáku se různí druh od druhu,ovšem určité všeobecné zásady jsou jim společné.Každý kdo si exotické ptáky pořizuje,musí byt od počátku srozuměn s tím,že jim bude zajišťovat jen kvalitní,čerstvou,dobře uskladněnou stravu.Bude pro ně vařit nebo kupovat a míchat různé směsi a míchanice,bude jim dávat ovoce,zeleninu,zelené časti rostlin.To vše bude náročné na čas a finance.Každé zanedbaní péče může v samém důsledku přinést úhyn ptáka,a to je jistě to poslední,co by jsme si přáli. Stejně jako u lidí,je i u ptáků strava tvořena třemi základními složkami-bílkovinami,cukry a tuky.Ty musí být ve stravě vyvážené,nadbytek jedné složky nebo naopak její nedostatek může být důvodem nemoci. Bílkoviny-jsou složité organické látky,tvořící základní strukturu živé hmoty.Bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami,jichž známe celou řadu.Bílkoviny živočišného původu obsahují mnohé odlišné aminokyseliny než bílkoviny rostlinné.Proto nelze rostlinnou složku v potravě plně nahradit živočišnou a naopak. Cukry-(glycidy,sacharidy) oproti bílkovinám neobsahují dusík a jsou tedy tvořené jen uhlíkem,vodíkem a kyslíkem,ovšem ve složitých vazbách.Jsou důležitým zdrojem energie a tělesného tepla,pro život jsou nezbytné,ale stejně jako u jiných živočichů,i u ptáků jejich nadbytek při nedostatečném pohybu vede ke ztučnění a zdravotním problémům. Tuky-Mají podobné vlastnosti jako cukry,ovšem nepoměrně vyšší energetickou hodnotu.V potravě by se měly objevovat hlavně v zimním období. Minerální látky-Sem patří(sodík,draslík,vápník,hořčík,železo,měď,chlor,fosfor,síra,jód,mangan,kobalt atd.)Přitom platí,že právě bez nedostatek těch minerálií,kterých organismus využívá jen stopová množství,může způsobit jeho selhání. Vitamíny-Ovlivňují či účastní se řady procesů v těle a jejich nedostatek,avitaminóza,může znamenat vážné zdravotní potíže.Některé vitamíny je možné snadno předávkovat a vznikla hypervitaminóza může být stejně nebezpečná.I vitamíny je tedy nutné podávat uváženě a při dávkování se řídit návodem nebo radou veterináře. Přehled vitamínů: Vitamín A-ovlivňuje látkovou přeměnu,růst,tvorbu a funkci sliznic,odolnost vůči infekcím.Ve formě provitamínu A je obsažen hlavně v čerstvé zelenině,mrkvi,Vojtěšce,kopřivách,žloutku,rybím tuku,naklíčeném zrní. Vitamíny skupiny B-Mají vliv na metabolismus a vývoj organismu. B1aB6-působí na nervovou činnost B2- působí na nervovou činnost,příznivě ovlivňuje líhnivost mláďat,nedostatek způsobuje mimosezónní pelichání,nechutenství a průjmy B5-zvyšuje odolnost vůči infekcím,jeho nedostatek se projevuje kožními onemocněními B6-důležitý pro metabolismus,činnost jater a nervové soustavy B12-vliv na krvetvorbu,obranu před infekcemi,obsažen hlavně v droždí a vejcích Vitamíny B jsou obsaženy v naklíčeném obilí,ořechách,žloutku,kvasnicích,zelených částech rostlin a živočišné svalovině. Vitamín C-má opět vliv na metabolismus a celkovou odolnost vůči nemocem,je obsažen v zeleném krmivu,ovoci a zelenině Vitamín D-ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu,osifikaci kostry(nedostatek způsobuje křivici) je obsažen je v zeleném krmení,mléku,játrech,žloutku a hlavně v rybím tuku Vitamín E-při správném dávkování působí pozitivně na pohlavní aktivitu,nachází se hlavně obilných klíčcích a zelených částech rostlin Vitamín K-má vliv na správnou srážlivost krve a krvetvorbu,nachází se v zelených rostlinách,špenátu,vojtěšce,ječmenu Vitamín H-ovlivňuje metabolismus,růst peří a regeneraci kůže,je obsažen v mléce,bramborách,kvasnicích